Wyrażam dobrowolną i odwoływalną zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora w celu świadczenia usług serwisu gamehag (zgodnie z Ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych [Dz.U.1997, nr 133, poz. 883 z późn. zm.]). Poinformowano mnie o tym, że podanie moich danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne oraz o przysługującym mi prawie do dostępu, kontroli przekazanych danych, ich poprawiania, a także o prawie sprzeciwu wobec przetwarzania oraz przekazywania moich danych osobowych innym podmiotom.
Strzelanka pierwszoosobowa. Mało który gracz nie słyszał tej nazwy, czyż nie? Jej nowa odsłona wzbudziła duży entuzjazm wśród fanów. O co tak naprawdę z nią chodzi? Dlaczego jest tak popularna i uwielbiana?
Jak to się zaczęło?
"Doom" to gra FPS. Jest legendą wśród tego gatunku. Grę zapoczątkowała firma id Software w 1993 roku. John Carmack - twórca gry zaczerpnął pomysł z filmu "Kolor pieniędzy". Film opowiada o dwóch mężczyzn grających w bilard w przydrożnych klubach w Stanach Zjednoczonych - ale mniejsza. Gra ta miała posiadać podtytuł "Evil Unleashed", który można zobaczyć, ale tylko w alfach gry. Jednak firma zrezygnowała z tego pomysłu w 1993 roku, czyli w roku debiutu gry.
Fabuła
Fabuła w Doomie jest bardzo prosta. Główny bohater milczy przez całą przygodę - tak naprawdę wiemy o nim bardzo mało. Zaczynając rozgrywkę zostajemy przeniesieni do placówki UAC. Doszło tam do wypadku, w wyniku którego portal do piekła został otworzony. Masz ci los. Teraz wychodzą z niego demony, a w dalszej części gry znajdziemy inne różnorakie stwory. Naszą misją jest powybijać bestie - będziemy w piekle, a nawet na Marsie.
Osobiście zakończenie jednak zostawiło u mnie lekki niedosyt.
Dobra, ale jak w to grać?
Oryginalny Doom słynął właśnie z rozgrywki, więc należałoby ją omówić - czyż nie?
Doom ma po prostu sprawiać nam frajdę, rozrywkę. Nie chodzi tutaj o to, żeby jak w niektórych grach, kupować przedmioty, czy waluty.
Gra oferuje nam masę easter eggów i innych niespodzianek (Jesus loves you jest osobiście moim ulubionym)
Mamy trzy tryby gry do wyboru:
Grafika
Osobiście uważam, że graficy bardzo się postarali - grafika nienamacalna, coraz lepsza z każdym rokiem. Projekty postaci odwołują się bardzo do tych oryginalnych z 1993 roku.
Tempo rozgrywki jest bardzo szybkie - pomimo tego, każdy wie, gdzie ma strzelać, jak i do kogo.
Ocena
Na koniec subiekywna ocena na temat gry. Moim zdaniem Doom jest jedną z najlepszych opcji w wyborze gier typu strzelanek pierwszoosobowych. Jest to ciekawa i trzymająca w napięciu gra.
Ogrywając gierkę bawimy się świetnie - czym większy poziom trudności, tym milsza rozgrywka!
Fabuła
10/10
Rozgrywka
9,5/10
Grafika
8/10
Dźwięk
9/10
To była krótka recenzja gry Doom (2016) - mam nadzieję, że się podobało! Miłoby mi było, jakbyście przyjeli ciepło ten artykuł i zagłosowali na tak. Na koniec przygotowałam jeszcze kilka faktów o początkach gry, także jeśli ktoś chcę się zapoznać, to można zostać (:
Fakty
To był mój 1 artykuł. Do zobaczenia!