Wyrażam dobrowolną i odwoływalną zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora w celu świadczenia usług serwisu gamehag (zgodnie z Ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych [Dz.U.1997, nr 133, poz. 883 z późn. zm.]). Poinformowano mnie o tym, że podanie moich danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne oraz o przysługującym mi prawie do dostępu, kontroli przekazanych danych, ich poprawiania, a także o prawie sprzeciwu wobec przetwarzania oraz przekazywania moich danych osobowych innym podmiotom.
Kilka lat temu rynek podbiła już czwarta część kultowej gry The Sims. Do najnowszej części cały czas wychodzą nowe dodatki i pakiety. Pomimo tego, że miała premierę już kilka lat temu, cały czas dynamicznie się rozwija. Wydaje mi się, że aktualnie jest ona na tyle rozbudowana, że można ją już porównać z jej poprzednią częścią. Mam nadzieje, że uda mi się Was zainteresować :)
1. Grafika
Jest to pierwsza rzecz na jaką zwraca się uwagę. Całe menu, wygląd simów, mebli, otoczenia, zwierzaków i wszelkich innych obiektów została zmieniona. Jest ona lepszej jakości i bardziej kreskówkowa, co mi osobiście bardzo się podoba. Kolory są żywe i ładne. Zmienił się rozkład całego panelu, który towarzyszy nam podczas rozgrywki. Moim zdaniem jest o wiele ładniejszy, pokusiłabym się wręcz o określenie go eleganckim.
2. Kreator simów
Kreator simów - czyli miejsce gdzie wszystko się zaczyna. Tutaj zaszło bardzo dużo zmian, moim zdaniem na plus. Nowe animacje, wygodny podział na cechy i większa kontrola nad proporcjami postaci bardzo umilają jej tworzenie. Już na samym początku mamy duży wybór ładnych ubrań, co bardzo mnie cieszy. Niestety w The Sims 3 odzież miała przestarzały wygląd i ciężko było dopasować do siebie poszczególne części garderoby. W The Sims 4 takiego problemu nie mam, ubrania są bardziej "nowoczesne", lepiej dostosowane do tego, co się aktualnie nosi. Dostępne jest też sporo ciekawych fryzur i dodatków. Wszystko jest podzielone na kategorie, mamy też możliwość dokładnie wybrać z jakiego pakietu/dodatku rzeczy nas interesują. Możemy również w ten sposób zobaczyć zawartość zmodyfikowaną, którą dodaliśmy do gry.
3. Tryb budowania/kupowania
Oprócz zaznaczonej wcześniej zmiany w grafice nie znajdziemy tu wielu różnic. Tryb budowania i kupowania działają bardzo podobnie jak w poprzedniej części. Mamy do dyspozycji nowoczesne, ładne meble i sprzęty. W poprzedniej części spotykałam się z takim samym problemem jak przy tworzeniu sima - ciężko było mi dobrać do siebie meble tak, aby wystrój mi się podobał, ale może to kwestia tego że raczej jestem fanką nowoczesnych wnętrz.
4. Zwierzaki
Jeśli chodzi o naszych kudłatych przyjaciół to nie mam zbyt wiele do zarzucenia. Bardzo podobają mi się nowe funkcje i animacje, ale bardzo boli mnie fakt, że nie możemy sterować naszymi pupilami tak jak w TS3. Zdaję sobie sprawę z tego, że taka funkcja pojawiła się tylko w trzeciej części gry, ale była ona ciekawym urozmaiceniem i bardzo mi się podobała.
5. Aspiracje
Tutaj kilka słów o aspiracjach, bo w nich również zaszła zmiana. W TS4 pojawiła się możliwość wybrania nowej aspiracji po skończeniu poprzedniej. Oprócz tego możemy w dowolnym momencie wybrać inną aspirację, nie tracąc postępu innych, które zaczęliśmy.
6. Dodatki i pakiety
No cóż, jest to coś co najbardziej mnie rozczarowało. Dodatek kosztujący ponad 100 zł dodaje nam do gry śmiesznie mało nowych ubrań i mebli. Podobnie z resztą dodatkowych zawartości. Jedynymi które moim zdaniem warto kupić to "Witaj w pracy", "4 pory roku", "Dzień w spa" i ewentualnie "Miejskie życie".
Mam nadzieję, że takie małe podsumowanie Wam się podobało. Dzięki za przeczytanie i życzę miłego dnia :)