Wyrażam dobrowolną i odwoływalną zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora w celu świadczenia usług serwisu gamehag (zgodnie z Ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych [Dz.U.1997, nr 133, poz. 883 z późn. zm.]). Poinformowano mnie o tym, że podanie moich danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne oraz o przysługującym mi prawie do dostępu, kontroli przekazanych danych, ich poprawiania, a także o prawie sprzeciwu wobec przetwarzania oraz przekazywania moich danych osobowych innym podmiotom.
Ten artykuł jest recenzją gry LISA
Jeśli kiedykolwiek chciałeś zobaczyć poważniejszą wersje Undertale czy Earthbound, to ta gra jest właśnie dla ciebie ;)
Gra nie jest przeznaczona dla osób niepełnoletnich!
Podstawowe informacje
LISA to jednoosobowa gra RPG. Została wydana w 2014 roku przez Dingaling Productions. Obecnie kupić ją można w serwisie Steam.
Fabuła
Pewnego dnia ze świata znikają wszystkie kobiety. Niespodziewana i niewyjaśniona sytuacja prowadzi do zachwiania się porządku świata. Wybucha apokalipsa, w której przeżyją tylko najsilniejsi mężczyźni.
W grze wcielamy się w Brada: zniszczonego, zranionego mężczyzne z depresją, który na dodatek jest uzależniony od tajemniczego narkotyku JOY. Sytuacja bohatera nagle się zmienia, gdy odnajduje małą dziewczynkę (prawdopodobnie ostatnią) Jak można się domyślić wkrótce świat dowie się znalezisku i rozpocznie się krwawa walka o małą, bezbronną istotę.
Gameplay
W grze przemierzać będziemy różnorodne, często zawiłe lokacje. Spotkamy również wielu ciekawych wrogów. LISA posiada tradycyjny turowy system walki. W grze towarzyszyć będą bohaterowie, których możemy zwerbować do naszej drużyny. Każdy z nich posiada własne, orginalne specjalne ataki. Oczywiście w grze zbieramy też dość orginalną walutę, za którą możemy kupować potrzebne przedmioty czy zatrudniać bohaterów.
Plusy i Minusy gry
Plusy:
- Fabuła (tak niesamowitej, smutnej historii już dawno nie widziałam)
- Główny bohater (wielu może go od razu znienawidzić, bo nie jest on typowym dla gier wybrańcem czy "zbawcą świata")
- Ciekawe i ładnie zaprojektowane plansze
- Muzyka (bardzo klimatyczna, pasuje do rozgrywki)
- Wybory, które nie są proste (znacie pewnie cytat z Wiedźmina "Jeżeli mam wybierać pomiędzy jednym złem a drugim, to wolę nie wybierać wcale", to wiedzcie, że w tej grze niestety nie będzie opcji neutralnej)
- Humor, który jest nie tylko czarny (pomimo poważnego charakteru gry, w wielu momentach rozgrywki na pewno się uśmiechniesz)
- Bohaterowie poboczni (dobrze napisani i ciekawi, wielu z nich na pewno pokochasz)
- System walki, który zachwyca różnorodnością ataków (niektóre ataki to perełki!)
- Terry, po prostu Terry (to jeden z bohaterów, którego na pewno każdy pokocha)
Minusy
- Sztucznie przedłużony czas rozgrywki (momentami walki ciągną się za długo)
- Cena (stanowczo za droga jak na grę na parę godzin)
Podsumowanie
LISA to dla mnie piękna gra, o której szybko nie zapomnę. Nie jest może długa, ale bardzo interesująca, pomysłowa, wzruszająca, a przy tym zabawna. Jeśli postanowiłeś zagrać i spodobało ci się, to nie zapomni, że istnieje kontynuacja tej gry :)