Wyrażam dobrowolną i odwoływalną zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych przez Administratora w celu świadczenia usług serwisu gamehag (zgodnie z Ustawą z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych [Dz.U.1997, nr 133, poz. 883 z późn. zm.]). Poinformowano mnie o tym, że podanie moich danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne oraz o przysługującym mi prawie do dostępu, kontroli przekazanych danych, ich poprawiania, a także o prawie sprzeciwu wobec przetwarzania oraz przekazywania moich danych osobowych innym podmiotom.
Witam! W tym artykule chce przedstawić postać Amumu, zapraszam.
1.Umiejętności
Q Rzut Bandażem - Amumu rzuca bandażem w wroga a następnie się do niego przyciąga zadając mu obrażenia i ogłuszając go
W Rozpacz - Mumia płacze przez co robi kałuże łez zadającą obrażenia
E Histeria - Nasza postać wpada w histerie raniąc pobliskich przeciwników
R Klątwa Smutnej Mumii - Amumu nakłada klątwę na pobliskim obszarze przez co ogłusza pobliskich wrogów oraz zadaje im obrażenia
Maxowanie umiejętności: Q>E>W, E>Q>W zależnie od stylu gry
2.Build
Naszą mumią możemy grać na dwa sposoby, pod tanka lub pod ap
Build pod tanka:
Build ap:
Możemy także zagrać mieszając te dwa buildy ale nie zawsze się to sprawdza, bardziej polecam full tank lub full ap
3.Runy
Jako drugorzędną rune możemy również wziąć "Transcendencje" oraz "Poparzenie" lub "Nadchodzącą burze" jeśli zdecydujemy się na grę buildem pod ap
4. Rozgrywka postaci
Grę polecam zacząć zabijając blue buffa (niebieskie wzmocnienie) lub zrobić tzw. invade jeśli posiadamy postacie w teamie z mocnym 1 levelem, jeśli zdecydujemy się na zrobienie drugiej opcji jako pierwszą umiejętność polecam wybrać Q ponieważ będziemy posiadać dodatkowego cc w razie walki z przeciwnikami, natomiast jeśli nie wchodzimy do przeciwnej jungli zaczynamy z W by mieć szybszy clear. Zdobywając 3 lvl postaci zalecane jest zrobienie ganka, każdy gank na Amumu wygląda podobnie, szukamy okazji do przyciągnięcia się z Q a następnie staramy się zadać jak najwięcej obrażeń, posiadając R możemy również użyć tej umiejętności by mieć pewność że przeciwnik nam nie ucieknie.
5. Plusy i minusy postaci
Plusy:
- Dosyć dobre ganki
- Łatwy do opanowania
- Jeśli dobrze użyjemy R w team fight'cie możemy nawet wygrać całą walkę
Minusy:
- Jeśli nie posiadamy R nie zrobimy dużo w team fight'cie
- Bardzo wolne robienie smoków i herolda samemu (w build pod tanka)
6. Podsumowanie
Moim zdaniem Amumu jest bardzo dobrą i przede wszystkim mocną postacią po buffach. Jest również bardzo łatwy do opanowania i przy czyszczeniu jungli nie tracimy bardzo dużo zdrowia przez co polecam tę postać początkującym junglerom, jest on również dobrym pickiem na niskich rangach, sam nim grałem by wejść do wysokiego silvera. Nasza mumia bardzo polega na swoich ogłuszeniach przez co jest bardzo słabym pickiem na Olafa, za to jest bardzo dobrym pickiem na np. Nocturne lub nawet Nidalee.
Dziękuje za przeczytanie mojego artykułu mam nadzieję że się spodobał, jeśli będzie miło odebrany jestem w stanie napisać jeszcze kilka takich poradników do postaci w jungli